17 juli 2015

Loppat på bilsemestern

Innan vi åkte till Danmark, när vi körde från Holmsund till Göteborg, räknade vi loppisskyltar. Det blev många! Framför allt i Norrland duggar skyltarna tätt även efter E4:an. När vi kom längre söderut började kyrkorna och amerikanarna ta över. Vi räknade dem också. Något måste man ju roa sig med när man ska åka 98 mil på en dag!

Tyvärr hann vi inte stanna på så många loppisar. Första loppisstoppet blev faktiskt Linne & Lump i Laxå som var skylt nummer 29. Det var ett bra val! Ett jätteställe fyllt av retroprylar, lampskärmar och fina möbler!







Jag köpte den här snygga och stora skärmen för 150 kr. Bra pris tycker jag! Jag testade den på en lampfot hemma och den passar iof bra där men jag måste nog hitta en annan för lampfoten är redan upptagen av min älskade Luxusskärm med Metsovaaratyg, även den i blått med rosor.



Det blev inga fler fynd innan Danmark men när vi åkte tillbaka genom Sverige stannade vi på betydligt fler ställen. Främst på etapp två av hemresan. Vi tog först bron över till Malmö men valde att köra ända till Erikshjälpen i Jönköping innan vi stannade. Där gjorde vi några små fynd, bl.a. den lilla ljusblå Reffla-skålen på samlingsbilden längre ner i inlägget.

Vi gasade sedan vidare mot Stockholm där vi stannade två nätter och hann med både kronjuvelerna på slottet (som dottern gärna ville se) och loppisarna i Sumpan (som vi gärna ville se!). På nyöppnade Saras Basar hittade vi en mellanstor Lotus Gul (se samlingsbilden längre ner). Vi stannade sedan länge på Retro- & Designateljén! De har klämt in mycket fint i sin lilla källarlokal men tyvärr tog jag inte så många bra bilder!


Samma orangea plasttapet har vi på toaletten i gamla stugan. Den är väldigt mycket nostalgi!



Vacker textil finns det gott om. Jag hade lagt undan en kudde i Marimekko-tyg som Kaksmulan Karin sytt och den hämtade jag upp där. Den passade utmärkt hemma i soffan tillsammans med kuddarna från Littlephant.


När vi åkte vidare hem till Holmsund nästa dag stannade vi flera timmar i Gävle. Vi besökte en drös loppisar och butiken Så Retro. På Erikshjälpen köpte vi bl.a. teakäpplet, mässingsfisken och Skotten (tyvärr med liten skada).


I butiken Så Retro fastnade vi för en hel låda kakel (55 plattor) från Upsala-Ekeby av Solveig Lundberg 1965. Dekoren heter Rosita. Vi hoppas kunna hitta på något kul med dem när vi ska renovera badrummet framöver.


Vi gick också på Länsmuseet i Gävle och kikade på både den permanenta och de tillfälliga utställningarna. Jag ska visa bilder i ett inlägg framöver!

16 juli 2015

Fredrikshamn och Köpenhamn

I förra inlägget fick ni se fynden från Köpenhamn. Nu tänkte jag visa några bilder från resan. Oftast gör jag tvärt om men nu blev det så här :) Jag fotade inte så mycket i butikerna men några bilder blev det iaf.

Vi stannade och kikade i Fredrikshamn när vi kört av färjan. En fin liten stad med en nästan folktom gågata! Vägvisaren såg lovande ut men vi hittade bara en butik som var intressant och den var tyvärr stängd. Hade den varit öppen hade jag nog funderat på att köpa en av de fina finska grytorna av Seppo Mallat som stod i skyltfönstret.




När vi kommit till Köpenhamn bodde vi tyvärr inte på SAS Royal Hotel (eller Radisson Blu Royal Hotel som det heter sedan 2009) men Scandic Weber på samma gatan var helt ok det också. Vi kikade iaf in på Arne Jacobsens klassiska hotell som han formgav både in och utvändigt på uppdrag av SAS 1956-60.




Torgloppisar verkar vara stort i Köpenhamn. På söndagar är det på Rådhuspladsen det händer och där gick vi runt och kikade i solgasset!



Nørrebro spanade vi bl.a. in utbudet på Sankt Hans Gade. Tallrikarna Tiril från Stavangerflint köpte jag som bekant.



På vår fortsatta vandring i stadsdelen hittade vi en fantastisk lampaffär! De hade helt galet många fina lampor men priserna var ganska höga.







I nästa inlägg visar jag fynden från bilresan genom Sverige!

13 juli 2015

Fyndat i Danmark

Vi har varit på bilsemester till Danmark. 300 mil i bilen! Holmsund-Göteborg, sedan färja till Fredrikshamn och så vidare i bilen, via Ålborg, till Give. Målet med resan var så klart Legoland och Givskud Zoo. Tre dagar där, sedan bil till Köpenhamn och två fullspäckade dagar turistande! En riktigt härlig semester i värmeböljan. Sommaren kom äntligen och det med besked. Det var över 30 grader varmt många av dagarna vi var i Danmark.

Vi var så klart inte till Köpenhamn utan att besöka en drös loppisar och antikaffärer. Utdelningen blev sämre än vi hoppats men några små saker följde med oss hem.

Vi började söndagen med att besöka utomhusloppisen på Rådhuspladsen. Vi såg en fin och prisvärd lampa som vi dock inte ville släpa på hela dagen. När vi turistat klart återvände vi dock och köpte lampan, som fortfarande stod kvar när det var dags för försäljarna att packa ihop. Någon som känner igen den? Den är i rött tjockt glas med vit insida och har en gammal kontakt som inte är svensk.


Nästa dag var den stora loppis- och antikdagen på vår resa. Vi gick till Nørrebro där jag bl.a. shoppade en del norskt från Stavangerflint. De två delarna Flamingo Bambus hittade jag i en genbrugsbutik där. Genbrug = återbruk.

 
Min samling har växt till sig ganska bra hemma i vitrinen!


Tallrikarna, 6 st med dekoren Tiril av Anne Lofthus, föll jag för där de stod utanför en butik på Sankt Hans Gade i Nørrebro. Jag ville inte släpa på dem resten av dagen så vi återvända dit för att pruta och köpa innan vi lämnade stadsdelen.


Tomteskålen är en mindre variant av den jag köpte hos John Kelly tidigare i sommar. Den stod i en antikaffär och kostade bara 25 dkk.


Vi ville ju gärna ha med oss något danskt hem också men det var inte så lätt att hitta något vi ville ha som var prisvärt. IRA-burken, stor och fin, blir en bra kakburk för 50 dkk. Den hittade vi i den stora Røde Kors Megastore på Fælledvej. Där fanns också elefanten i mässing.


Boken, Decorative Art 50's, och den lilla sparven av Gunnar Flørning är båda nya och köptes i ett stort köpcentrum för turister fick 10% rabatt :) Fågeln är formgiven 1958 och är bara en av alla danska små träfåglar jag önskar ha i min ägo. Sparven finns i tre storlekar och det här är den minsta.


I nästa inlägg får ni se vad vi fyndade när vi kommit över på svensk mark igen.