26 september 2012

Vårt sideboard från Ajfa

Här är den helt fantastiska möbeln som vi köpte från S:t Olofs för ynka 1500 kr! Då ingick även transporten från Graninge till Holmsund, en nätt sträcka på 25 mil, och hjälp att bära in den ;) Ann-Kathrine och Olof levererade den dagen innan Umeå Retromarknad men vi hade reserverat möbeln redan i somras.


Sideboardet med fast överdel och vitrin kommer från Ajfa Möbelfabrik i Tibro. På baksidan står "Ajfa-Rio" och en massa siffror skrivet med spritpenna men jag glömde fota det innan vi ställde det på plats. Kanske heter modellen Rio? Tavelhyllan i ek som sitter ovanför ska nog inte sitta kvar, den är en rest från vårt tidigare möblemang. En väldigt snygg överhylla levererades nämligen också men den har vi inte fått upp ännu. Vi har inte ens testat hur den passar där men om den passar så kommer foton när den kommit upp.

Den här bilden på vitrindelen har ni sett tidigare men jag visar den igen. Möbeln blir verkligen komplett med ett litet vitrinskåp i mitten där man kan ställa det finaste man har :)


Skåpen på var sida om vitrinen har praktiska skjutluckor och något snyggt mörkt träslag invändigt. 


Två av lådorna har mörkrött tyg som gör att besticken ligger fint. Vi saknar dock någon form av "lådavdelare" i trä för besticken. Någon har kanske tips på var man köper dem eller hur man gör dem själv på något smidigt sätt?


Möbeln har två dubbla underskåp och det ena har en lådhurts innanför dörren. Tyvärr finns inga extra hyllor trots att det finns hål för såna så vi ska fixa några själv för att maximera förvaringen.


Det finns bara en nyckel till underskåpen men jag hoppas få tag på en till likadan. Jag gillar verkligen den ovala formen. Hjälp att hitta en likadan nyckel uppskattas!


AB AJFA Möbelfabrik TIBRO SWEDEN
Det gjordes fina möbler förr!

21 september 2012

Från megaloppisen på Nolia

Det blev inga stora fynd för mig för megaloppisen på Nolia förra helgen. Jag åkte dit med en kompis och våra sammanlagt fyra barn och ni som har gått på loppis med barn vet att man sällan är först fram till fynden. Jag handlade mest leksaker och kläder till barnen men nån liten annan grej fick jag också med mig.

Här följer några fynd som alla kostade fem kr styck. Vikingaskeppet i teak var ristat "Sillre" i fören på ena sidan. Jag slipade försiktigt bort det och lade på lite teakolja och nu syns det knappt. Det blev en present till Mattias. De vinröda clipsen i plast bör vara 80-tal men de funkar ändå tycker jag. Trollet med tomtekläder är märkt "Dam 1986". Dam var tillverkaren av trollen i original, det finns så klart många kopior också.


Ett fat från Upsala-Ekeby av Mari Simmulson köpte jag för 40 kr. Det har nummer 6070 och ingår i serien Peru som tillverkades för KF på 60-talet.


Jag hoppas att det här fatet (askfatet egentligen) blir mer långlivat än India-fatet vi fyndade för en tia i somras. De gick i kras när sonen välte vardagsrumsbordet som det stod på.


En oval fotoram för 25 kr, ett svart krukfat för 1 kr och lite kläder och grejer till barnen följde också med hem.

20 september 2012

ÄNTLIGEN!!!

Ni som följt mig på bloggen vet att jag samlar på Prisma från Gustavsberg. Ni vet kanske också att min samling började med en fatlös kopp i modell LI som jag fick från min svärmor och som tillhört hennes pappa. Jag har letat och letat efter ett fat till koppen. Jag har haft spioner på många platser runt om i Sverige som också letat. Jag har scannat Tradera var och varannan dag. Jag har letat i över TRE ÅR och EN enda gång har jag sett en bild på ett passande fat men det var inte till salu. ALDRIG har jag ens sett en bild på en kopp i LI-modell med den grå dekoren. De verkar helt enkelt vara lite kniviga att få tag på! Under jakten på fatet (och fler koppar) har andra delar kommit i min väg och min samling har blivit ganska stor av både den grå och den rosa dekoren, i olika modeller och även andra servisdelar utöver koppar. Men nu! Äntligen! Min första kopp står fortfarande fatlös men två kompletta koppar har istället anslutit till samlingen!


Jag har Ann-Kathrine och Olof på S:t Olofs Antik att tacka för dessa! Det var extra roligt att det var just dem som hittade kopparna till mig, Ann-Kathrine hade full koll på vad jag jagade! Ynka 100 kr/st betalade jag gladeligen!


Vi har ännu inte druckit kaffe ur dem men det ska vi snart göra och då ska jag njuta ordentligt och hålla hårt i koppen!


Kopparna har hamnat på husets finaste plats, tillsammans med Zebra-kopparna och den nyfyndade karaffen. Vitrinen är en del av en möbel som också levererades från S:t Olofs. Mer om den senare.


Min första kopp står som sagt fortfarande fatlös men jag är säker på att den inte gör det länge till. När det väl har lossnat så...

19 september 2012

Fyndat på Retromarknaden

Det är väl hög tid att jag visar vad jag fyndade på Umeå Retromarknad, eller hur!? Några av grejerna var redan "bokade" och det var bara leveransen jag fick till Retromarknaden men några av grejerna köpte jag från säljarnas bord.

Först ut två glas i serien Snoddas från Gullaskruf som jag köpte från S:t Olofs Antik. Ann-Kathrine tyckte att jag behövde de två matchande coupeglasen också så de följde med av bara farten och försvann i mängdrabatten när det var dags för betalning. De höga glasen kostade mig ynka 60 kr.


De två nya glasen trivs med de tre jag hade sedan innan. En fröjd för ögat!


Den här härliga karaffen kom också Ann-Kathrine med och den hade jag bokat sedan tidigare. Vi såg den i Graninge i somras och jag hade svårt att släppa den så jag bad henne ta med den till mig. Den har tyvärr två väl synliga (ur annan vinkel) nagg vid halsen men det bortser jag från för i övrigt är den så fin. Att jag fick den helt gratis gör ju heller inte saken sämre :) Jag vet inget om karaffen men är nyfiken på att veta! Någon?


Vi sålde tre tekoppar från Gefle med dekoren Tähti (som betyder Skogsstjärna) på Retromarknaden. Med mig hem fick jag istället en kaffekopp med samma dekor som jag köpte från Ann Louise Klasgren Flatbacke för en ynka tjuga. Den ska flytta hem till Porlinsbloggen-Benny vid tillfälle. Det är inte varje dag man får tillfälle att leverera en kopp han saknar i sin samling ;) De vackra clipsen med plastblommor och plastpärlor köpte jag från samma bord för ytterligare en tjuga. De är galet stora att ha i öronen men tokfina att ha på en klänning eller i håret.


Lamphållaren i teak är ännu en grej jag fick levererad till marknaden, från en av besökarna! Jag har efterlyst en lämplig lamphållare till min "maräng" via diverse Facebook-grupper och tillslut fick jag napp i "Umeå Retro". Men jag och namn....jag kommer tyvärr inte ihåg namnet på kvinnen jag köpte den av men 75 kr gav jag iaf och lampan blev komplett!


Från Mikael Söderlinds bord shoppade vi den här gamla katalogen från Åhlén & Holm, hösten och vintern 1951-52, för 90 kr. Den är fullmatad med allt man kan tänkas behöva. Godis, leksaker, en diskbänk, Thebe-bestick, en höstkappa, en pennvässare, rakvatten 4711, en soffa, en kamera eller varför inte en enkelsträngad mandolin?


Väskan i brun krokodilimitation för 20,50 kr tror jag att jag tar och beställer!


På Mickes bord låg också det här vackra och oanvända förklädet och skrek efter mig! 40 kr kändes som ett fynd! Jag har dock inte vågat använda det ännu, det kan ju bli smutsigt!



Två ugglor fick vi också med oss hem! Den stora blev en present till dottern från mormor och morfar som kom dit med barnen. Sonen ville inte ha någon men jag köpte den lilla till honom ändå och när vi väl kom hem var det nog tur för han älskade den så klart! :) Det är svårt att göra annat eller hur? Elin Pettersson syr Retrougglorna och de går att beställa från henne här.


Ann-Kathrine och Olof kom redan dagen innan Umeå Retromarknad och levererade möbler till oss och ett finfint fynd till fick jag också på marknaden. Det blir fler inlägg med andra ord!

14 september 2012

Skräp?

När jag kom hem från jobbet en dag stod den här vackra krukan på köksbordet. Mattias hade gjort ett soprumsfynd!


Krukan från Bo Fajans är nästan 16 cm i diameter, en stor modell med andra ord. Glasyren är vit och blank, den har visserligen en liten nagg men vad gör det när den var helt gratis!? Vilken tur att den blev räddad från en säker död! 

11 september 2012

Umeå Retromarknad: Bildextra!

Jag hoppas ni har snabb uppkoppling för här kommer ett minst sagt bildrikt inlägg ;)

Ingen har väl missat att Umeå Retromarknad gick av stapeln i söndags? En drös retrointresserade medlemmar i Facebookgruppen Umeå Retro, däribland jag och Mattias, arrangerade retromarknad på Obbola Folkets Hus.

Några säljare hade packat upp sina grejer redan på lördag kväll så när vi kom på söndag morgon möttes vi av en härlig och färgsprakande syn! Jag fotade mycket under uppackningen på söndagen och tur var väl det för när vi öppnade dörrarna kl 11 stormade folk in och mycket av det som fanns på borden länsades under de första två timmarna.

Hanna Karlsson hade plockat upp det mesta av sina grejer och höll på att lägga upp sina halsvärmare och halsband som hon gör av retrotyger.


Emma Skog hade möblerat en fin liten hörna bredvid sitt bord. Bordet med stringliknande ben hade hon lånat från S:t Olofs Antik.



Andreas Agdahl började ångrade att han "bara" bokat två bord till alla saker han släpat med sig.


Mikael Söderlind satte lampskärmar på sina snygga lampor i plast. Hans två bord var redan prydligt dukade och färgkoordinerade.





Mikael hade hade lånat den snygga byrån från S:t Olofs Antik men den helt fantastiska Paprikan var hans.



Benny Movarp, ni vet han med Porslinsbloggen, sålde på distans. Han lämnade några banankartonger när han var uppe i Umeå i somras och Mikaels syster, Malin Andersson Söderlind, hjälpte till med försäljningen av hans prylar.



Malin Wiktoreng packade upp sina färgsprakande klänningar och andra fina grejer.



Jenny Karlsson, även känd som Tanten på auktion, hade tagit med sig sina prylar ändå från Lövånger.



Jenny hade de tyska tallrikarna med fiskar med sig.


Ann Louise Klasgren Flatbacke hade rest ännu längre med sina prylar, ända från Östersund! Hon hade bl.a. Teve-stolen av Alf Svensson med sig.




Ann Louise berättade att damen som gjort dessa örhängen fortfarande finns i livet. Keramik Tyra Frösön står det i omisskännelig 50-talsstil.



Och här har vi vår lilla hörna. Vi önskade att vi hade haft lite mer färgglada tyger och möbler för att få en mysig känsla men det blev helt okej ändå.


Den söta röd/vita åkpåsen hade jag när jag var liten men den var ändå helt i nyskick. Den var bland det dyraste vi hade med oss, 150 kr.




Den röda Zebra-koppen blev poppis på vårt bord under dagen! Många kände och lyfte men prislappen på 1000 kr skrämdes lite...





Elin Pettersson, Retrougglan, hade det mest färgsprakande bord jag har sett! Ugglorna i två storlekar syr hon själv av retrotyger.




Fler långväga säljare hade vi! Micke och Solan från Graninge Bruk Antik & Antikvariat hade lastat sitt bästa retrosortiment och kört upp till oss!




Solan stressade runt för att fylla fyra bord innan öppningen kl 11.





Från Graninge kom också Olof och Ann-Kathrine med S:t Olofs Antiks bästa sortiment. De hade fyra bord med grejer och en hel massa möbler med sig.






Koppen från Gustavsberg blev någon lycklig ägare till under söndagen.



Mitt i bilden nedan ser ni Jeanette Sollgard på språng, snart redo att möta kunderna. Alla säljare sprang kors och tvärs och fixade och donade in i det sista. Vi tog oss också lite tid att kika på varandras utbud men handeln mellan oss var minimal. Alla ville vi ju spara det bästa till "de riktiga kunderna".



Josefin Isaksson, som hjälpte sin mamma Elisabeth Larsson Bjuhr med försäljningen, hängde upp de sista klänningarna.


Vi hade bestämt att alla som hade möjlighet skulle vara tidsenligt klädda och Ann-Kathrine letade upp ett par riktigt schyssta cat eyes dagen till ära! Om ni vill se mig när jag tar det här fotot kan ni kika på S:t Olofs blogg här :)


Det mesta började bli klart. Mickes lampor tillsammans med Venus-stolarna från Bröderna Johansson i Markaryd, bordet från Jens H Quistgaard och den matchande mattan var en klockren kombo.


Andreas packade upp det sista som fick plats på borden.



Malin strukturerade upp det hon från början kallade "kaos" :)


Så där ja! Alla var klara och vi tog ett djupt andetag och kollade in kön som växt ordentligt den sista kvarten och nu ringlade sig lååååång utanför.


Klockan 11 öppnades dörrarna! Vi hade varit väldigt noga med att ingen skulle få komma in och tjuvhandla. Det vällde in folk och alla började handla. Det fanns ingen tid att fundera. Nya kunder tryckte på och det var snabba affärer.




Trots det snabba tempot var det bara glada miner! Många ställde frågor, en och annan sa att de hade läst min blogg, alla var på ett strålande humör och det var sååååå roligt att stå där och sälja!


Efter nästan 1,5 timme kunde vi för första gången ta en andningspaus. Fram till dess hade det varit ett konstant handlande vid vårt bord och vi hade sålt väldigt mycket. Det fortsatte att komma folk ända till stängning men den värsta ruschen var över efter två timmar och jag kunde kika runt bland de andra borden igen. Jag frågade de andra säljarna hur det gick för dem flera gånger under dagen och fick alltid samma svar: JÄTTEBRA!

Här visar Malin en bonad för en kund som var intresserad av den.


Mikaels Paprika blev kvar trots att den är så vacker. Det blev också vår röda Zebra och det var inte helt oväntat.


Olof blev inte av med den här snygga skjortan i polyester ;)


Barnen kom förbi med sin mormor och morfar och de fick så klart varsin Retrouggla. (Vidar ville inte vara med på bild). Som synes hade bordet tömts på godbitarna och vi var ganska trötta efter den stora urladdningen som mässan var, men oj så glada alla var efteråt. Det här kommer vi att göra om, det var allas inställning!


Stort tack till alla som jobbat med mässan och alla som besökte den! Utan kunderna vore vi ju ingenting! Vi hade besökare så åkt ändra från Luleå bara för att gå på Umeå Retromarknad och det är stort för oss!
Väl mött nästa gång :)

Här kan ni läsa andras blogginlägg från mässan!


Och här finns alla mina inlägg rörande mässan, samlade i kategorin Umeå Retromarknad.